KOKTÉLKÉSZÍTÉS LAJSZ ANDRÁS SZERINT

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

n37Egy mixerkönyv, általában úgy szokott kezdődni, hogy jó pár oldalon keresztül taglalja a szerző a cocktail történelmet, a cocktail (Kakasfarok) szócska eredetét, a sörgyártást, borkészítést, (Sherry, Portói, stb.) az égetett szeszesitaloknál a különböző gyártási technológiákat, a bárok kialakulását a római kori tavernáktól a klasszikus American-bar-okig. Még sorolhatnám oldalakon keresztül, hogy mennyi minden szükséges ahhoz, hogy jó szakember váljék belőlünk. Szerencsémre nálamnál szakavatottabbak ezt már többször leírták, s remélhetőleg még sokszor le is fogják írni.

Az én célom csupán csak annyi, hogy kedvet csináljak Önöknek a Kevert italok készítéséhez, s ez által egy magasabb dimenzióba helyezni italfogyasztási kultúránkat. Mitől jó egy mixer? Ezt csak a vendég tudja eldönteni. Olyan ez, mint a festés vagyzeneszerzés. ALKOTÁS. A meglévő ötven-száz standard cocktailt változtathatjuk át saját ötleteink alapján. Sok minden kell hozzá, és az sem mindegy, hogy milyen pohárba kerül az ital. A lehetőségek szinte határtalanok. A cocktail olyan, mint egy terebélyes fa. A törzse a bázisital, mondjuk a vodka, rum, tequila, whiskey, vagy valamilyen párlat. Az ágai a likőrök és ízesítő anyagok, a levelei pedig a díszítések. Legfeljebb 5 lehet a bázisitallal együtt a kiválasztott dolgok száma, és az alapital jellegének is meg kell maradnia. Mindezt nem lehet könyvből elsajátítani, csak a gyakorlat során.

Ismerni kell az italok lelki világát, mert hogy egyéniségük van.

A bárpult mögött állva a mixer egyszerre pszichológus, orvos, társalkodónő és bártender. Ki kell találni a vendég gondolatait, sőt napra készen kell állni bármilyen témában. A nyelvtudás persze alapkövetelmény, de ami a legfontosabb: egy mosoly mindennél többet ér! Sokan misztikus dolognak képzelik a cocktailokat, félnek tőlük. Az a legszebb, hogy összeillő italokat válogatunk a pohárba, melyekből meg lehet inni minden baj nélkül akár négyet-ötöt is.

la_01

Tudják milyen a jó cocktail?

Az az öt-tíz perc nyugalom, mely hiányzott az életünkből.

“Kérek egy, porszáraz Martinit!” – Bizonyára mindannyian hallottuk már ezt a kifejezést. A beavatottabbaknak rögtön a fent nevezett vermut ugrik be, pedig ehhez csupán annyi köze van, hogy Martiniből is lehet Martini cocktailt készíteni. Nyugodtan nevezhetjük a standard koktélok között a legismertebbnek a Martinit. Keletkezéséről több változat forog közszájon, de mindenképp roppant valószínő, hogy cocktailt a múlt század derekán, a neves torinói cég létrejötte előtt már keverték. A cég a keresztapaságot ennek ellenére általában elismeri. Képzeljünk el egy bárt, ahová kedvesünkkel betérünk. Szívünk a torkunkban dobog, gyomrunk ökölbe szorult, valamit kellene inni, hogy kissé ellazuljunk. Igen ám, de ha egy dupla vodkát, vagy egy deci gint kérünk, szívünk választottja sarkon fordul. Mi hát a teendőő Roppant elegáns dolog rendelni a hölgynek egy long drinket, vagy uram bocsá egy szerelmi bájitalt, jómagunknak meg csak úgy csuklóból egy porszáraz Martinit, vodka-tinit vagy Gibsont. Partnernőnk esetleg még meg is jegyzi magában: milyen elegánsan tud rendelni ez a szép ember… Bezzeg, ha tudná, hogy ez csak a duma, mert majd egy deci töményet kértünk! E sorok írója így készíti el a nemes nedűt, mely valójában egy érző lelkű óriás.

(“Ugyanis kéretik tudomásul venni, hogy az italoknak lelkük vagyon!”)

A keverőpoharat félig töltöm szájjéggel, beleöntök a vendég ízlése szerint 6-8 cl gint. Az előhűtött martinis pohárba annyi száraz vermut kerül (1-2 cl), mellyel a pohár belső falát és peremét körbejáratom, majd hozzáöntöm a ginhez. A keverőpohárra ráhelyezem a szűrőt és 3-4 laza, oldalirányú csuklómozdulat után az italt jég nélkül visszaöntöm vermutillatú hideg koktélos pohárba. Az előre elkészített citromhéj belső oldalát körbehúzom a pohár szélén, majd megfordítom a citromhéjat, az ital tetejére permetezem az illóolajat, s a bárcsipesszel belepottyantok egy olajbogyót. Nem szúrom át sem fogpiszkálóval, sem kardocskával, inkább külön tálalok az ital mellé néhány szem olajbogyót, illetve Gibson esetében gyöngyhagymát. A porszáraz Martini koktél elkészítése, ne tartson tovább 1 percnél, és ha partnerünkkel komolyabb szándékaink vannak még, kettőnél többet ne is fogyasszunk belőle, különösen ne gyors egymásutánban.
Ismert Martini-cocktailok még a James Bond féle, melyhez nem keverjük, hanem rázzuk az alkotórészeket, illetve a Frank Sinatra ízlése szerinti. Ez utóbbi készítésekor a pohár mellett nagyon óvatosan húzzunk el egy zárt kupakos, száraz Martinis üveget.

Egészségükre!

signo

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr